dinsdag 9 april 2013

Een draadjesdispenser en een ontroerend nest

Waar gehaakt wordt, vallen draadjes. Heel veel draadjes. En ik kan die draadjes nooit weggooien. Ik ga er natuurlijk ooit nog iets creatiefs van maken dat een enorme hit wordt. Tot die tijd loopt de glazen pot waarin ik de draadjes bewaar compleet over...

Dispenser

En toen... zag ik (alweer een tijdje geleden) een idee langskomen op Pinterest. Een ding voor draadjes. Dat is natuurlijk geen naam om het mee in de markt te zetten, dus maak ik op zijn minste een draadjesdispenser ;-) Het is stiekem gewoon een voerdispenser, maar je moet af en toe out of the dispenser denken.


Bij het gemiddelde tuincentrum koop je dus een pinda-automaat voor vogels. Die stop je vervolgens vol (maar niet te vol, anders zitten de draadjes klem) met alle soorten en kleuren draadjes. Met een haaknaald heb ik alvast wat draadjes naar buiten getrokken. Zo zijn ze beter zichtbaar en kunnen ze makkelijker een begin maken met het verder leegmaken. Af en toe even bijvullen en bijwerken dus. 

Knel

Behalve dan erg synthetische en nylondraadjes. Voordat je ze in de dispenser (klinkt goed hè) stopt, kijk je wel even op ze niet langer zijn dan ca. 7 cm. Als ze lang zijn kunnen ze namelijk als ze op de grond vallen om pootjes van andere vogels gaan zitten en daar de boel afklemmen.
Vroeger hadden wij een erg zieke benedenbuurman, die enkele malen per week de duiven uit het bos lokte en hun pootjes ontdeed van lange draden en cassettetape. Dat laatste zie je gelukkig niet zoveel meer, maar lange draden nog genoeg. Ik heb ze dus in tientallen gezien, die afgeknelde vogelpootjes. Not a pretty sight...

Maar wat zou het wél een pretty sight worden als de vogels in de buurt een nestje maken met deze kleuren erin verwerkt! Wij mensen zullen het niet snel zien, maar die vogels gaan natuurlijk allemaal hun nest pimpen. Ze zullen wedstrijden gaan uitschrijven en het is wachten op de vogelversie van de VT Wonen met allerlei tips over hoe je nog leuker je nestwandjes kan bekleden met draad.


Ok, ik dwaal (weer) af. Ik heb nu net het draadjesding gevuld en ga het zo ophangen.
Ik verwacht dat het storm gaat lopen, want de vogels in deze buurt zijn erg hip. Gelukkig heb ik nog een héle berg draadjes over.

Ontroerend nest

Nog even een zijpaadje. Toen ik nog niet zo lang in Leiden werkte, een jaar of 3 geleden, viel er toen ik onder het LUMC door liep iets voor mijn voeten. Het was een compleet nestje. De binnenkant was helemaal bekleed met paardenbloempluis. Als je daar voorzichtig aan voelt is het is heerlijk warm en zacht. Een donsendekbedje dus. Is het niet kunstig? Ik heb het altijd bewaard. Het ontroert me. Jou ook?6 opmerkingen:

 1. Wat een schattig nestje!Ik heb ook zo'n draadjes dispenser buiten hangen voor de vogeltjes,ha,ha en de alom bekende pindakaaspot

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En weet jij of ze er mee aan de haal gaan, met de draadjes?

   Verwijderen
 2. Ziet er in ieder geval erg vrolijk uit, ben benieuwd of de vogels er met de draadjes mee vandoor zullen gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. AAAW! Wat slim idee! Ik bewaar ook mijn draadjes in een glazen pot. Staat gewoon fleurig :D

  Groetjes
  Diana
  http://naaldbinden.widoeghe.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, zonder om weg te gooien. Misschien plak ik ze nog es woest artistiek ergens op.

   Verwijderen